Mástsky potravinový spolok v STUPAVE

Veľký úspech slovenskej kapusty: Stupavské zelé získalo Chránené označenie pôvodu - EÚ

2017-05-11
OFICIÁLNA TLAČOVÁ SPRÁVA MPRV-SR: • Stupavské zelé získalo od Európskej komisie „Chránené označenie pôvodu“ • Len druhý výrobok s touto značkou na Slovensku • Pestovanie kapusty zaznamenalo na Slovensku výrazný až 70-% medziročný nárast

Stupava, 11. máj 2017 – Ďalší historický míľnik pre Slovensko. Stupavská kyslá kapusta, tzv. „Stupavské zelé“ dnes získalo Chránené označenie pôvodu (CHOP). Označenia znamená, že kvalita a vlastnosti daného výrobku sú výlučne viazané na osobité zemepisné prostredie a všetky etapy výroby sa realizovali vo vymedzenej zemepisnej oblasti. Po „Žitavskej paprike“ tak ide len o druhú potravinu v tejto kategórii zo Slovenska.

„Na Slovensku vyrábame kvalitné, chutné a zdravé potraviny. Stupavské zelé je jednou z nich. Slovenskí spotrebitelia, nesiahajme len po potravinách v nablýskaných obaloch, ktoré cestovali tisícky kilometrov a majú v sebe množstvo konzervantov. Čítajme čo je naozaj vo vnútri. A udržiavajme vidiecke tradície a jedálniček našich starých rodičov. Chcem sa za to poďakovať pestovateľom zo Záhoria a Stupavy, ktorí zachovávajú dedičstvo našich predkov,“ uviedla Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

„Získanie „Chráneného označenia pôvodu“ pre Stupavské zelé je pre nás stupavských pestovateľov a výrobcov jedinečný spôsob garancie zákazníkom, že kapusta bola dopestovaná v Stupave a spracovaná tradičným postupom bez použitia akýchkoľvek prísad, okrem soli,“ vysvetlil Jozef Fabian, predseda Mástskeho potravinového spolku. Od získania označenia očakávajú jeho členovia aj nárast záujmu producentov o pestovanie kapusty a spracovanie Stupavského zelé v regióne, najmä zo strany nastupujúcich generácií.

Južná oblasť Záhoria je charakteristická ľahšími hlinito-piesčitými pôdami s piesočnými nánosmi a je chránená svahmi Malých Karpát. Nízka nadmorská výška, dostatok spodnej vody a špecifická suchá a teplá klíma vyhovujú pestovaniu kapusty a zabezpečujú jej osobitú chuť. Stupavské zelé, kyslá kapusta, je unikátna špecialita, na ktorej výrobu sa používajú neskoré odrody bielej hlávkovej kapusty „krajová“ dopestované vo vymedzenom území a jedlá soľ.

Pestovanie kapusty na Slovensku za posledných 20 rokov klesá, v roku 1996 sa vypestovalo takmer 93 000 ton. Avšak čísla naznačujú odrazenie sa od dna. V roku 2016 dosiahla produkcia kapusty 16 800 ton, čo je medziročný nárast až o 70 %. Produkcia kyslej kapusty zaznamenala úroveň 8 300 ton.

Ministerstvo pôdohospodárstva podporuje pestovanie kapusty na Slovensku viacerými spôsobmi. Okrem jednotnej platby na plochu ide o viazanú platbu na pestovanie vybraných druhov zeleniny s veľmi vysokou prácnosťou sumou 70,48 eur/ha (2016). V roku 2016 bolo takto podporených 7 048 hektárov pestovanej kapusty. Výmera pestovania kapusty musí pritom dosahovať minimálne 0,3 ha. V rámci Programu rozvoja vidieka môže poľnohospodár získať podporu na pestovanie kapusty cez opatrenia 10. Agroenvironmentálne záväzky súvisiace s klímou: Integrovaná produkcia v zeleninárstve 416 eur/ha/rok a 11. Prechod na ekologické poľnohospodárstvo 529 eur/ha/rok alebo Udržanie ekologického poľnohospodárstva 529 eur/ha/rok.

Všetky slovenské poľnohospodárske výrobky a potraviny držiace titul chránenej značky nájdete na tomto linku: http://www.mpsr.sk/politikakvality/index.php?go=1

Zdroj:  MPRV-SR |  Kancelária ministra | Odbor komunikácie a marketingu Dobrovičova 12, 81266 Bratislava
press@land.gov.sk | www.mpsr.sk  | www.facebook.com/minagri.sr

[obrazok] 11-05-2017_TK-MPRV-SR.jpg



Kategórie

Akcie (47)
Publikácie (5)

Kľúčové výrazy

700 rokov Mástu Stupavské zelé hody kaplnka sv. Urbana obecný dom Mást rybárska zábava stavanie mája zabíjačka

Archív

Apríl 2024 (1)
November 2023 (1)
August 2023 (1)
Máj 2023 (1)
Apríl 2023 (1)
November 2022 (1)
August 2022 (1)
Apríl 2022 (1)
August 2021 (1)
August 2020 (1)
Október 2019 (1)
Júl 2019 (1)
Máj 2019 (1)
Apríl 2019 (1)
Október 2018 (1)
Júl 2018 (1)
Jún 2018 (2)
Apríl 2018 (1)
November 2017 (1)
August 2017 (1)
Jún 2017 (1)
Máj 2017 (2)
Apríl 2017 (1)
Január 2017 (1)
November 2016 (1)
August 2016 (1)
Jún 2016 (2)
Apríl 2016 (1)
Január 2016 (1)
December 2015 (1)
November 2015 (1)
August 2015 (2)
Júl 2015 (1)
Jún 2015 (1)
Apríl 2015 (1)
Marec 2015 (1)
November 2014 (2)
August 2014 (2)
Január 2014 (1)
December 2013 (1)
November 2013 (1)
August 2013 (2)
November 2012 (2)
August 2012 (1)